tokoutsavaki

Η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να ανατρέψει τον πρόεδρο της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα

Ο έλεγχος της Διώρυγας του Παναμά είναι το κλειδί για την παγκόσμια ηγεμονία των ΗΠΑ.

Ίδρυμα Στρατηγικού Πολιτισμού

Vladislav Gulevich 

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Νικαράγουας Σεργκέι Λαβρόφ και Ντένις Μονκάδα Κολίντρες σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα καταδίκασαν τις Αμερικανικές κυρώσεις κατά της Νικαράγουας και κάλεσαν την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους να μετατρέψουν τη Νικαράγουα σε εστία περιφερειακής έντασης. Η Νικαράγουα θα διεξαγάγει βουλευτικές εκλογές τον Νοέμβριο και οι αρχές της Νικαράγουας δεν αποκλείουν ότι η Ουάσινγκτον θα προσπαθήσει να προκαλέσει αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα χρησιμοποιώντας μεθόδους πολιτικής μηχανικής, ακολουθώντας το παράδειγμα της Κούβας.

"Ο λαός της Νικαράγουας έχει το δικαίωμα και την ικανότητα να καθορίζει ο ίδιος τη μοίρα του", δήλωσε ο Λαβρόφ, τονίζοντας ότι όλη η ευθύνη για τις πιθανές συνέπειες των υποτιθέμενων ταραχών θα βαρύνει αυτούς που τις προκαλούν.

Τον Αύγουστο του 2020, ο William Grigsby, δημοσιογράφος του Radio La Primerisima της Νικαράγουας, δημοσίευσε ένα απόσπασμα 14 σελίδων από ένα αμερικανικό σχέδιο για μια "ελεγχόμενη μετάβαση" της Νικαράγουας από τον πρόεδρο Daniel Ortega "σε μια κυβέρνηση που θα είναι προσηλωμένη στο νόμο, τα πολιτικά δικαιώματα και μια ελεύθερη κοινωνία των πολιτών". Αυτή η "μετάβαση" θα χρηματοδοτηθεί από την Υπηρεσία Διεθνούς Συνεργασίας των ΗΠΑ (USAID).

Ο Ορτέγκα είναι ο ηγέτης της Σαντινίστικης Επανάστασης (1979) που έθεσε τέρμα στην κυριαρχία του φιλοαμερικανού δικτάτορα Αναστάσιο Σομόζα. Στις προεδρικές εκλογές του 2011. Ο Ορτέγκα κέρδισε το 71,1% των ψήφων και έγινε πρόεδρος για τρίτη συνεχή φορά. Έχει εκλεγεί πρόεδρος συνολικά τέσσερις φορές (1984, 2006, 2011, 2016) και η Ουάσινγκτον φοβάται ότι οι Νικαραγουανοί θα ψηφίσουν ξανά την ομάδα του στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Για να ανατρέψουν τον Ορτέγκα, οι ΗΠΑ οργάνωσαν αντικυβερνητικές ταραχές το 2018. Ο Grigsby αναφέρει ότι μέσω της USAID*** και του Εθνικού Δημοκρατικού Ινστιτούτου (NDI***), 30 εκατομμύρια δολάρια έχουν δοθεί σε αντικυβερνητικές ομάδες για να γίνει αυτό.

Ο Ορτέγκα δυσαρεστεί τον Λευκό Οίκο ακολουθώντας μια ανεξάρτητη οικονομική και εξωτερική πολιτική, καταδικάζοντας την επίθεση του ΝΑΤΟ κατά της Λιβύης το 2011 και διατηρώντας συμμαχικές σχέσεις με την Κούβα, τη Βενεζουέλα, τη Βολιβία, το Ιράν, την Κίνα και τη Ρωσία. Αλλά η σημαντικότερη "αμαρτία" του Ορτέγκα προς τις ΗΠΑ είναι το σχέδιο για οικοδόμηση με την Κίνα την Διώρυγα της Νικαράγουας ως εναλλακτική λύση στη διώρυγα του Παναμά. Η Ρωσία και η Βενεζουέλα έχουν επίσης προσκληθεί να συμμετάσχουν στο έργο.

Προς το παρόν το έργο έχει παγώσει, αλλά η υλοποίησή του είναι θέμα χρόνου. Η προτεινόμενη διώρυγα θα είναι ευρύτερη και βαθύτερη από τη διώρυγα του Παναμά, με χωρητικότητα 5100 πλοίων ετησίως. Αυτό είναι λιγότερο από τη διώρυγα του Παναμά (14.000), αλλά θα μπορούσε να ανακουφίσει σημαντικά μια διώρυγα που μόλις και μετά βίας μπορεί να διαχειριστεί την εμπορευματική κίνηση μέσω Παναμά. Ο έλεγχος της Διώρυγας του Παναμά είναι το κλειδί για την παγκόσμια ηγεμονία των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της εύκολης πρόσβασης στους χρήσιμους πόρους του κόσμου και της ταχείας μεταφοράς τους. Εάν προκύψει η διώρυγα της Νικαράγουας, άλλες χώρες θα έχουν πρόσβαση στους πόρους.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, η κατανάλωση υγροποιημένου φυσικού αερίου θα αυξηθεί κατά 50% έως το 2035. Η Ιαπωνία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας του καυσίμου, ενώ η Ινδία θα αυξήσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου κατά 2% ετησίως έως το 2040. Η Ιαπωνία και η Ινδία είναι βασικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Είναι σημαντικό για τους Αμερικανούς να αποτρέψουν αυτές τις χώρες από την ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία και το Ιράν. Η διώρυγα του Παναμά μεταφέρει το 8% της παγκόσμιας προσφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου και, εάν εισαχθεί μια εναλλακτική διαδρομή, οι τιμές του ασιατικού υγροποιημένου φυσικού αερίου θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 10-15%. Η Ιαπωνία και η Ινδία θα επωφεληθούν από την ευκαιρία να μειώσουν τον ρυθμό της ενεργειακής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Μανάγκουα είναι διατεθειμένη να δώσει στους Κινέζους επενδυτές τον έλεγχο της μελλοντικής διώρυγας της Νικαράγουας για 50 έως 100 χρόνια. Το Πεκίνο θα αποκτήσει πρόσβαση σε ένα πέρασμα από την Καραϊβική Θάλασσα στον Ειρηνικό Ωκεανό και θα μπορεί να στέλνει πολεμικά πλοία στην Κεντρική Αμερική για να προστατεύει τα οικονομικά του συμφέροντα ή να κατασκευάζει μια ναυτική βάση. Για την Ουάσινγκτον, αυτό σημαίνει το τέλος του δόγματος Μονρόε (1823) - που εμποδίζει άλλα έθνη να έχουν στρατιωτική παρουσία στα ύδατα γύρω από τις ακτές των ΗΠΑ. Η Κίνα σχεδιάζει να ενισχύσει τη ναυτική της παρουσία στην Υεμένη, την Τανζανία, τη Μοζαμβίκη, τη Μαδαγασκάρη και το στενό Bab el Mandeb, το οποίο συνδέει τον Ινδικό Ωκεανό με τη Μεσόγειο Θάλασσα.

4 εκατομμύρια τόνοι πετρελαίου από τις χώρες του Περσικού Κόλπου προς την Ασία και την Αφρική περνούν από το στενό την ημέρα, αλλά αυτός ο "στενός λαιμός" με ελάχιστο πλάτος 29 χλμ αντιμετωπίζει ελάχιστα την αυξανόμενη ροή φορτίου. Το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα χάνει σταθερότητα και το Πεκίνο ενδιαφέρεται για εναλλακτικές οδούς ενεργειακού εφοδιασμού.

Η Ουάσιγκτον φοβάται ότι η ένταξη της Νικαράγουας στον λεγόμενο Μπολιβαριανό Άξονα (Eje bolivariano) - μια πολιτική-ιδεολογική και οικονομική συμμαχία με τη Βολιβία, τη Βενεζουέλα, την Κούβα και διάφορα νησιωτικά κράτη της Καραϊβικής - θα εδραιωθεί τελικά υπό τον Ορτέγκα. Η Συρία και το Ιράν έχουν καθεστώς παρατηρητή στον οργανισμό. Στόχος της είναι η προώθηση της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης των χωρών της Κεντρικής Αμερικής, συμπεριλαμβανομένης της παροχής ενέργειας με αντάλλαγμα αγαθά για τις χώρες που δεν διαθέτουν αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, της δημιουργίας ενός κοινού χώρου πληροφόρησης και του συντονισμού της εξωτερικής πολιτικής.

Η ιδεολογική της πλατφόρμα είναι ο μπολιβαριανισμός. Η ιδεολογία αυτή, που πήρε το όνομά της από τον ήρωα του πολέμου για την ανεξαρτησία των αποικιών της Νότιας Αμερικής από την ισπανική κυριαρχία, Σιμόν Μπολίβαρ, βλέπει το μέλλον της Νότιας Αμερικής στη μείωση της εξάρτησής της από τις Ηνωμένες Πολιτείες και στην ενίσχυση της γεωπολιτικής ταυτότητας της Νότιας Αμερικής.

Παρόμοια με τη φράση του Βρετανού γεωπολιτικού Χέλφορντ Μακίντερ "Όποιος κατέχει την Ανατολική Ευρώπη κατέχει την καρδιά της Ευρασίας (Heartland), και όποιος κατέχει την Ευρασία κατέχει τον κόσμο", ο Αμερικανός γεωπολιτικός Λιούις Ταμπς διατύπωσε: "Σε όποιον ανήκει η Σάντα Κρουζ ανήκει το Τσάρκας, και σε όποιον ανήκει το Τσάρκας ανήκει η Νότια Αμερική". Η Σάντα Κρουζ είναι το έδαφος του ομώνυμου διαμερίσματος της Βολιβίας, το μεγαλύτερο οικονομικό κέντρο της χώρας. Το Charcas είναι επαρχία στην κεντρική Βολιβία.

Η Νικαράγουα ως σύμμαχος της Βολιβίας δεν βολεύει τις ΗΠΑ. Η Ουάσινγκτον θεωρεί τη Νικαράγουα ως στρατηγικό κρίκο στον μπολιβαριανό άξονα και σπεύδει να βυθίσει τη Νικαράγουα σε κατάσταση πολιτικής και οικονομικής κρίσης και να τη χρησιμοποιήσει για να φέρει στην εξουσία έναν Αμερικανό προστατευόμενο.

Φωτογραφία: idcommunism.com


https://www.fondsk.ru/news/2021/07/22/vashington-gotovit-sverzhenie-prezidenta-nikaragua-danielja-ortegi-54062.htmlError

Anonymous comments are disabled in this journal

default userpic

Your reply will be screened

Your IP address will be recorded